Bij het kiezen van de juiste lijm is het belangrijk om te weten welke materialen u wilt lijmen. Wilt u bijvoorbeeld hout, isolatie, EPS, tapijt, HPL, EPDM, kunststof, keramiek, beton, steen, stof, schuim of leer lijmen? Hoe groot is de oppervlakte die u wilt lijmen? De ene lijm is geschikter dan de andere voor een bepaald soort materiaal.

Hout

Wilt u hout lijmen? Afhankelijk van de toepassing kunt u het beste kiezen voor een houtlijm op PU basis. In sommige gevallen kan het aan te raden zijn om een contactlijm te gebruiken of een bruislijm. Houtlijm is verkrijgbaar in D2, D3 of D4 kwaliteit.

Isolatie

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal met elk weer specifieke eigenschappen. Voor bijvoorbeeld EPS verlijmen met of zonder cacheerlaag is niet iedere lijm geschikt. Een contactlijm kan een optie zijn, maar ook een Polyurethaanschuim kan een uitkomst bieden.

Metaal

Wanneer u metaal wilt verlijmen kunt u het beste kiezen voor een 2 componenten lijm. Deze lijm is uitermate geschikt voor een stevige verankering van de te verlijmen metalen. Uiteraard is het belangrijk om te weten welke eisen u aan de metaallijm stelt. Daarom kan het zijn dat Lijmexpert een eenvoudigere oplossing voorstelt dan u in gedachten heeft.

PVC

Wilt u PVC lijmen? Dan is het belangrijk dat u weet hoeveel procent weekmakers deze PVC bevat. Dit is alleen van belang bij flexibele PVC. Weekmakers kunnen namelijk de lijmverbinding onherstelbaar aantasten en daardoor grote problemen veroorzaken. Bel daarom altijd voor advies voor het lijmen van materialen!

Stof

De meeste stoffen die gebruikt worden in de meubel- en stofferingsbranche zijn prima te verlijmen met een contactlijm. Vaak wordt de stof op schuim of hout verlijmd. Er zijn ook hittebestendige lijmen verkrijgbaar voor het verlijmen van stoffen dakhemels in auto’s en stof in caravans bijvoorbeeld.

Piepschuim (EPS)

Piepschuim of EPS verlijmen kan eenvoudig met een daarvoor geschikte contactlijm. Let er wel op dat de eventuele oplosmiddelen de EPS of polystyreen bolletjes niet aantasten. Veel oplosmiddelen “vreten” in op de piepschuim of EPS. Wanneer er een dichte cacheerlaag aanwezig is op de piepschuim is dit probleem minder. Ook een PU schuim kan een geschikte lijm zijn.

Karton

Karton valt met vele lijmsoorten te verlijmen. Voor bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie kan een hotmelt een goede oplossing zijn. In diverse branches wordt echter ook wel contactlijm gebruikt om karton te lijmen op diverse ondergronden.

Rubber

Rubber kunt u met verschillende lijmsoorten lijmen.  Of het nu gaat om EPDM of een ander soort rubber. Voor een oppervlakte verlijming kunt u gebruik maken van een contactlijm, maar ook een Polymeer wordt vaak toegepast. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.

Kunststof

Kunststoffen zijn er in vele soorten en maten elk met hun eigen kenmerken. Voor de meeste kunststoffen zijn er geschikte lijmen zoals 2 componentenlijm en acrylaatlijmen.

Tapijt

Wilt u tapijt lijmen, kamerbreed of op een trap? Tapijt op trappen worden vaak verlijmd met contactlijm of hotmelt. Ook wordt dubbelzijdig tape toegepast om tapijt te lijmen.

HPL

Voor het verlijmen van HPL in de interieurbouw gebruikt men vaak een houtlijm of contactlijm. Aan te brengen met spuit of kwast.

Elektronische componenten

In deze branche zien we vaak dat sensoren of elektronische componenten verlijmd moeten worden op een ondergrond. Lijmexpert heeft daarin zeer veel ervaring. Ook als het hufterproof verlijmd moet zijn. Giethars of een 2 componentenlijm? Lijmexpert heeft het in haar leveringsprogramma.

Steen of beton

Wilt u steen of beton lijmen dan heeft Lijmexpert hier de juiste lijmen voor. Vaak wilt u deze materialen op een andere ondergrond lijmen, zorg altijd voor een goede voorbereiding van de ondergrond. Steen of beton wordt in de meeste gevallen verlijmd met een Polyurethaanlijm of een schuim.

Leer

Natuurleer of kunstleer daar zit nogal verschil in wat betreft de verlijming. Let vooral op dat er in kunstleer niet teveel weekmakers zitten, deze kunnen de lijmverbinding aantasten. Er zijn diverse lijmsoorten om leer te verlijmen maar de contactlijm wordt het meest gebruikt.

Andere oplossingen

Of zoekt u een specifieke lijm om bijvoorbeeld aluminium, tapijt, EPDM, HPL of elektronica te lijmen? Er zijn vele soorten lijmen. Wilt u een oplosmiddelhoudende lijm of wilt u liever een lijm op waterbasis? Maakt u gebruik van het juiste product en de juiste applicatiemethode? Welke materialen wilt u lijmen en hoe groot is deze oppervlakte? Bent u op zoek naar een lijm onder het private label? Wenst u een bepaalde verpakking of stelt u specifieke eisen aan de verlijming? De Lijmexpert geeft onafhankelijk advies op het gebied van lijmen voor verschillende materialen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om materialen te lijmen? Neem dan contact met ons op.

Mail: verkoop@lijm-expert.nl Bel: 0317-700 242